Venedik büyülü bir şehir.Buram buram aşk kokan bir kadın gibi.Ruhunu gösteriyor apaçık,birden içine alıveriyor.Her köşesi başka hissettiriyor;bazen melek kadar masum,bazen şeytan gibi kışkırtıcı.Öyle derin,öyle dolu ki,seyretmeye doyamıyorsunuz.Sanki seninle konuşuyor gibi .Bir kanalın köşesine oturup saatlerce duvarları,bir taraftan akan suları dinleyebilirsiniz.Yaşanmış aşkları,kavgaları,mutlulukları anlatıyor sanki.Bir süre sonra sende ona anlatıyorsun,içini döküyorsun.Paylaşmanız arttıkça seviyorsunuz birbirinizi.Vazgeçemeyecek kadar.
Bu büyülü şehire bir çok kez geldim ama sonra tekrar geleceğime söz vermiştim.Bu defa karnavalı hedefledim ve herkesin hayalini kurduğu masalın içine nihayet girebildim.Karnaval döneminde Venedik bambaşka yüzünü daha gösterdi bana.Çok sevdiğim,çok özlediğim bu şehire adımımı attığım anda,bambaşka bir atmosferle karşılaştım.Kalabalık beni ürküttüyse de,maskeler,rengarenk kostümler,şehrin ruhuna uyum sağlayan insanlarla birlikte yeniden akmaya başladım kanallardan.Herkes tanıdıktı sanki.Böyle bir kalabalığın bu uyumu yakalayabilmesi ancak Venedik'te olabilirdi.Havada gözle görülen bir coşku vardı.Şehir,huzur veren mutlu bir şarkı söylüyordu sanki.Çok özlediğiö,çok sevdiğim bu şehre adımımı attığım anda,kendimi oraya ''ait'' hissettim sanki....
Venedik ,İtalya'nın kuzeyinde,kanallarla ayrılan 118 adacık üzerine kurulmuş bir şehir..400'e yakın köprü,adaları birbirine bağlıyor.Kanalların en büyüğü,şehrin ana caddesi diyebileceğimiz Canal Grande.Üzerindeki dört köprünün en eskisi ve en bilineni Rialto.Kanalın sağ tarafında San Marco,Cannaregio ve Castello,sol tarafında ise Dorsoduro,San Polo ve Santa Croce bölgeleri var.
Günümüzde anakaraya kurulmuş yeni Venedik,diğer ismi ile Mestre,Venedik'e 4 kilometrelik Ponte della Liberta ile bağlanıyor.
Suların üzerinde kurulu bu şehirde,binaların nasıl sağlam kaldığı konusu gerçekten ilgimi çekti.Öncelikle sağlam kalmadığını,binaların her gün biraz daha kaaydığını öğrendim.
Bugün karnavalının simgesi haline gelen maskeler,11'inci yüzyılda günlük hayatın parçasıymış.İnsanlar,herkesin birbirini tanıdığı bu küçük şehirde,maskeleri;yargılayan insanlardan kaçmak,kendilerini özgürleştirmek için kullanmaya başlamışlar
Kimliklerin bu şekilde gizlenmesi ile sınıflar arası farklar da ortadan kalkmış,herkes kimliğinin gizlendiği bir maskenin altında toplumsal baskılardan kurtularak,dilediği gibi davranma hakkını elde edebilmiş.
Zaman içerisinde maskelerin alacaklılardan kaçanlar,çapkın erkekler,kimliklerini gizlemek isteyen din adamları,hayat kadınları tarafından da kullanılması Venedik'te günlük yaşamdaki değerlerin kaybolmasına yol açmış.Bu sebeple zaman içerisinde maskeler kullanımına yasaklar gelmiş ve maskeler sadece karnavallarda kullanılmaya başlamış.Karnaval yasaklamak ifadesi yerinde olmayabilir aslında;yasaklanan karnaval değil,maskeler.Karnaval sözcüğünün kökenine baktığımızda 'ete veda' anlamına gelen 'carne vale' sözcükleryile karşılaşıyoruz.Paskalyadan önce başlayan 40 günlük et orucu öncesi,tüm Hıristiyan aleminde kutlamalardan biri Venedik Karnavalı....
San Marco Meydanı'nda,Venedik'in en eski ve en ünlü kafelerinden Florian'da zaman bin yıl öncesinde durmuş gibiydi.Herkes karnavalın havasına kendini öyle kaptırmıştı ki,sadece dönem kıyafetlerini giymek değildi yaptıkları;düşes edalı kadınların kahkahaları,erkekleri kolayca birer Kazanova'ya dönüştürebilecek kadar büyülüydü.Aslında şehrin büyüsüydü herkese bulaşan.
Maske Çeşitleri
BAUTA:Kişinin kimliğini tamamen gizleyen maskelere verilen isim.İki çeşidi var;biri yüzü tamamen kaplıyor,diğerinde ağız açık kalıyor.
Moretta:Siyah kadifeden yapılan ve genellikle tül ile tamamlanan oval maskeler.Genellikle kadınlar takarmış.
VOLTO ya da LAVRA:İtalyanca 'yüz' anlamına gelen 'Volto',yüzyıllardır kullanılan maske türüne verilen ad.Görünüm olarak en basit olanı.
COLUMBİNA:Genellikle altın ,gümüş,kristal ve tüylerle süslenmiş,yarım maskeye verilen isim.Bir çubuk ucuna yerleştiriliyor ve elde taşınarak yüze tutuluyor.
MEDİCO DELLA PESTE:Uzun bir gagası var.16'ncı yüzyıl fransız doktorlarından Charles de Lorme'nin veba hastalarını tedavi ederken aldığı hijyen önlemleri sırasında kullanılmış.
ÇiğdemCeylan
No comments:
Post a Comment