Sakinlikle karmaşayı bir arada yaşayacağınız,renklerin mistik diyarı Marakeş;Casablanca ve Rabat'tan sonra Fas'ın üçüncü büyük kenti olma özelliği elinde tutuyor.''Medina'' ve ''Yeni Şehir'' olmak üzere iki bölümden oluşan bir şehir.
Fena Meydanı'nın renkli kalabalığı,falcıları,çalgıcıları,masal anlatanları ve yılan oynatanları insani bambaşka bir aleme sürüklerken,ateş kırmızısı toprakların üzerinde yükselen kerpiç evlerin duvarları günbatımında şehri kırmızıya boyuyor.
Marakeş'in modern ve şık yüzünü görmek isterseniz geniş duvarları ve iyi planlanmış yerleşimiyle eski şehri çevreleyen Gilliz'i tercih etmelisiniz.
Zamanın ötesine yolculuk etmek içinse yer yer üstü kapalı bir tünele dönüşen sokaklarıyla Medina sizi bekliyor olcak:))
SİZLERE BİR KAÇ UYARIM
Markeş'te geçirdiğiniz günler boyunca souk'lardan en az birini mutlaka görmenizi öneriyorum.
Pazarlık Marakeş'te bir yaşam biçimidir.Hoşunuza giden bir halıyı ya da renkleriyle içinizi ısıtan bir çömleği alırken pazarlık yapmayı unutmayın.
Büyük kutlamaların çoğunda yer alan ve turistler için özel olarak düzenlenen,geleneksel eğlencelerin içinde belki de en heyecan verici olan binicilik gösterisi Fantasia'yı izlemeden Marakeş'ten dönmeyin.
Marakeş'te alkol tüketimi islami yasalar tarafından yasaklanmış olsa da,Gilliz'de yer alan birçok restoranda,barlarda ve otellerde içkiye ve değişik kokteylere yer veriliyor.
Marakeş tüm yıl boyunca güneşi kucaklasa da,serin akşamüstleri için yanınıza kalın bir şeyler almayı ihmal etmeyin.Gündüzleri yakıcı güneşten korunmak için yanınıza mutlaka yüksek koruma faktörlü krem ve şapka alın.
İçeceklerinize buz koydurmamaya ve her yerde bulabileceğiniz şişe suları tüketmeye özen gösterin.
Şehirde yer alan bazı dükkanlar cuma öğle saatlerinde ibadet sebebiyle ya da her gün öğle yemeği dolayısıyla kapansa da;çoğu dükkan pazarları da dahil olmak üzere haftanın yedi günü açık.
Bol çeşnili,etin,balığın bolca kullanıldığı,taze ve kuru meyvelerin yemekleri şenlendirdiği Fas Mutfağı'nı deneyin.
V.Muhanned Caddesi'nin doğsunda yer alan ,12.yüzyılda Muvahhidler tarafından yapılan Kutubiye Minaresi'ni;şehri çevreleyen surları;süslemeleriyle göz kamaştıran Bahai Sarayı'ni ve dünden bugüne Fas sanatının en güzel örneklerinin sergilendiği Marakeş Müzesi'ni;aradığınız her şeyi hatta çok daha fazla bulabileceğiniz geleneksel souk'ları ve şehrin kalbinin attığı Cmaiü'I-Fena'yı mutlaka görün.
Marakeş'in kalbi Cmaiü'I Fena gün boyu süren sokak eğlenceleri,çalgıcılara,dansçılara,ateş ve kılıç yutanlara,akrabotlara,yılan oynatanlara,masal anlatanlara ve dövüşçülere her gün hiç bıkmadan kucak açar.Burada adım attığınız her yer,her köşe başı portakal suyu,taze kavrulmuş yer fıstığı,nohut,tatlı hamur işleri ve daha bir çok Marakeşli lezzetle doludur.Meydanın kıyısında köşeşinde ise arzuhalciler,seyyar dişçiler,kına yakıcılar,usturalarıyla berberler dizilidir.
İhtişamlı mimarisi,lüksün konforla buluştuğu odaları ve güleryüzlü hizmet anlayışla ön plana çıkan Ksar Vhar-Bagh'da minimalist tasarım anlayışıyla dikkat çeken Riad 72'de;şehrin en çok tercih edilen ve en beğenilen otelleri arasında yer alan Caravan Serai'de;zeytin ağaçlarının,güllerin ve palmiyelerin arasında yer alan Le Bled'de kalabilirsiniz.
Orta Asya,Endülüs ve Fransız esintileri il dünyanın en etkileyici ve en egzotik mutfaklarından biri olan Fas Mutfağı;farklı lezzetleri keşfetmek isteyen çiftleri enfes bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor.Etli,sebzeli ya da tercihe göre balıklı olarak servis edilen küçük börek brivat'ı;koyun eti ve nohutla yapılarak geleneksel olarak iftarda içilen çorba harira'yı mutlaka denemelisiniz.Fas mutfağının en özel yemeklerinden bir diğer ise pastilla'dır.
Çeşitli baharatlarla tatlandırılan bademli tavuk eti kağıt inceliğindeki hamurun katları arasına koyulur ve üzerine pudra şekeri dökülür.Taze sebzelerle ya da kuzu etiyle servis edilen kuskus,demliklerde hazırlanan ve cam bardaklarda servis edilen nane çayı denemeniz gerekenler arasında.Eğer restoran seçimi konusunda kararsız kalırsanız restorana dönüştürülmüş sarayların büyüleyici atmosferini tercih etmelisiniz.
Muhteşem güzellikteki bahçeleriyle çölün ortasında bir vahayı andıran Marakeş'te gidip görmeniz gereken çok yer var:Zeytinlikleri,meyve bahçeleri ve büyük havuzlarıyla ön plana çıkan Agdal Bahçeleri'ne;1920'li yıllarda Fransız sanatçı Jasques Majorelle'nin hayat verdiği,sonrasında ise dünyaca ünlü modacı Yves Saint Laurent'nin restore ettiği egzotik botanik bahçe Jardin Majorelle'ye;serinletici bir kaçamak için zeytin ve badem ağaçlarıyla örtülü Urika Vadisi'ne;Kuzey Afrika'nın en yüksek kayak merkezi Ukaimeden'e gitmeden sakın dönmeyin.
Mistik renklerin siyari Markeşten ayrılmadan önce...İran ve Türk halılarına göre çok daha kalın,büyük ilmekli ve gevşek düğümlü olan halı ve kilimlerden;gümüş,amber ve yarı değerli taşlar ile yapılan Berberi takılardan;toprak rengi büyük çömleklerden;çoğu batı ülkesine göre oldukça ucuza satılan baharatlardan,özellikle safrandan;aromatik ve çok damarlı mazı aağacından yapılan küçük kutulardan ve ahşap hediyelik eşyalardan;yumuşak Fas derisinden yapılan cüzdanlardan,eldivenlerden ya da çantalardan mutlaka almanızı öneririm...
No comments:
Post a Comment