Sunday, December 19, 2010

ŞNİTZELİ,KAHVESİ VE KEKİYLE ÜNLÜ VİYANA


Görkemli tarihi binaları,operaları,leziz pastane ürünlerini tutkunlarıyla buluşturan kafeleri,dünyaca ünlü kahvesi ve şnitzeliyle hem damağımıza hem ruhumuza hitap edecek muhteşem bir şehirde Viyana'yı anlatacam sizlere...

Büyüleyici Viyana porselenleriyle hazırlanmış masaların keyfini çıkarıp Viyana'nın üzüm bağlarından elde edilen şarapları eşliğinde  hiç denemediğiniz lezzetleri tatmaya ne dersiniz:)

Viyana mutfağı denildiğinde akla birbirini tamamlayan üç lezzet,şnitzel,kek ve kahve gelir.Fransa'nın büyülü tarifleri ve İtalya'nın akdeniz stili ile birleştiğinde Viyana'nın dünyaca ünlü mutfağı çıkıyor ortaya.

Viyana mutfağının bu kadar ünlü yapan ne sorusuna verilecek en iyi cevap elbetteki soslar..

Et ve sebze çeşitlerine göre ayrı ayrı hazırlanan soslar meyve özleri ve meyve suları ile birleştirildiğinde ortaya bambaşka tatlar çıkıyor.Viyana mutfağanın en ünlü yemekleri arasında olan şnitzel,ince dana etinin Hindistan cevizi ve hardalla hazırlanmış sosta bekletildikten sonra unlanıp kızartılması ile hazırlanıyor...



Viyana mutfagının bir diğer önemli lezzeti ise küçük ekmek parçacıklarından yapılan Semmelknödel (ekmek köftesi).Kırılmış ve kavrulmuş ekmek parçacıkları süt,soğan,yumurta,un ve özel baharatlarla yoğrularak köfte haline geliyor.

Viyana kahvesinin sırrına gelirsek cevabım yapılışındaki farklılıklarda gizli...Kahveyi özel yapan şey içine konulan malzemelerden çok yapımında gizli...

Kahvemiz tamam peki ya yanında ne yemeli? Tabi ki kek...Bol çikolatalı reçelli keklerin yeni fırından çıkmış taze kokusu,kahve kokusuyla birleşince kayıtsız kalınması imkansız bir ikili ortaya çıkıyor...


Kahve kültürünün tarihine baktığımızda Viyana kahvesinin geçmişinde Osmanlı izleri görmek mümkün.Türkler 1683'de Viyana'ya girdiklerinde şehri alamamışlar ve yanlarında getirdikleri kahveleri orada bırakmışlar.Esir kalan türkler de nasıl kahve yapılacağını göstermişler.Ve böylece kahve Viyana'nın bir parçası haline gelmiş.....


Viyana'ya gidipte kahvenin yanında ''sacher torte'' yemeden dönmeyin...Kendine has hamuru,baharatı,galeta unu,elma parçacıkları ve bol tereyağıyla bu tatlının viyana mutfağında ayrı bir yeri var...

Adını ve şanını ünlü bir otelden alan Sacher Turtası kayısı marmelatı ,çikolata sosları ve çeşitli kaymaklardan yapılıyor.Viyana'nın en çok rağbet edilen  mekanı Cafe Sacher'e girdiğinizde seçim yapmakta zorlanacağınızı fark edeceksiniz.Sulu ''Apfelstrudel'' (elmalı ştrudel) ya da kıtır kıtır ''Linzerschnitte''in de (bir tür turta) seçenekleriniz arasında bulunduğunu belirtmeliyim..:)


''Kurkonditiorei Oberlaa'' (oberlaa pastanesi) kusursuz ekleri,pasta ve şekerlemeleri bu tatları yakından bilenlerin adeta taptığı başka bir yer.Kruvasanın da çıkış noktası bilinenin tersine Fransa değil Viyana'dır.

Peki ya çay? Çay düşkünlerinin de Colonial Tea House'un önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu görceksiniz.Ağızda eriyen kremalı pasta,roma batırılmış bisküvili ''Pina-Colada'' pastası,ananas ve Hindistancevizli krem tatlısı çayın yanında en iyi gidenlerden....


ŞNİTZEL

Ülkenin milli yemeği olarak kabul ediliyor.Hindistancevizi ve hardalla hazırlanmış soslarla pişiriliyor ve patates salatası eşliğinde servis ediliyor.


APFELSTRUDEL




İnce hamurun arasına ekşimsi büyük elma parçaları ve kuru üzüm konularak hazırlanan pasta,üzerine pudra şekeri ile sıcak servis ediliyor....


TAFELSPİTZ


Tefelspitz,özel hazırlanmış dana eti,geleneksel bir Avusturya yemeği;hatta kimilerine göre Avusturya'nın milli yemeği.Etin havuç,patates gibi sebzelerle ve baharatlarla haşlanmasıyla yapılıyor.Patates kızartması,elma püresi ve ekşi krema gibi garnitürlerle servis ediliyor.


WURST



Sokakta yemenizi önerdiğim wurst dedikleri sosisler,oldukça meşhur.Viyana caddelerinde yaptığınız bir gezintiyi wurst ile sonlandırmanızı tavsiye ederim:)



ZWETSCHKEN-STRUDEL


Mürdüm erikli strudel adındaki bu pastayı cappucino eşliğinde Kartner Strasse üzerindeki Gerstner Cafe'de denemenizi öneriyorum.



ZWİEBELROSTBRATEN



İnce dövülmüş etin üzerine soğanlarla servis edilir.Nefis et suyu,soğan ve etlerin üzerinden tabağın kenarlarına kadar akar ve sosun üzerine ise kıtır soğanlar serpiştirilir.



RESTORANLAR

STEİRERECK



Am Heumarkt 2A,A-1030 Viyana

Konumu,mükemmel servisi ve sunduğu mutfak sanatından örneklerle bence kentin en iyi restoranlarından biri.Şehrin en güzel yerinde bulunan restoranın masalarının üstünde minik kartlar göreceksiniz.Bu kartlarda yemeklerin kökenleri yazıyor.


PALAİS COBURG

Coburgbastei 4,1010 Viyana
 
Burada ki şef Cristian Pets'in yemeklerinin temeli çoğunlukla sebze sularından ve bahartlardan oluşuyor.Mantarlı dana eti kesinlikle iyi bir seçim.Şarap menüsü neredeyse Viyana telefon rehberi kadar kalın:Seçilmeyi bekleyen tam 2500 çeşit var.


FİGLMÜLLER

Wollzeile 5,A-1010 Viyana

Resmi giysili garsonların keskin zekasıyla ve sunduğu devasa Viyana şimitzelleriyle,samimi bir restoran.Neredeyse kağıt gibi ince ve büyük bir servis tabağının da dışına taşabilen şinitzel,papates salatası ile servis edilir.


KÖNİG VON UNGARN

Schulerstrasse 10,A1010 Viyana

Viyana'nın en iyi restoranlarından biri...Ne yiyeceğinizde kararlı değilseniz Tafelspitz'i sipariş etmenizi tavsiye ediyorum..Ayrıca mantarlı balık da deneyebileceğiniz lezzetler arasında...


DREİ HUSAREN



Weihburggasse 4,A-1010 Viyana


Viyana'nın en eski restoranlarından biri.Hardallı ıspanağını ve Husarenpfannkuchen adlı tatlısını gittiğinizde denemenizi tavsiye ediyorum..


ÇİGDEM CEYLAN

No comments:

Post a Comment